17 de desembre 2015

SESSIÓ DEL 16 DE DESEMBRE

Avui 16 de desembre del 2015, assistim a la sessió del “Seminari de Ciutadania Critica: per una escola intercultural inclusiva”: Alicia, Emi, Aida, Begonya, Raül, Marta, Manel, Isabel i Dolors.
Alicia i Begonya ens conten que són tutores de 3r A i B del IES Torreblanca. Tenen uns grups reduïts d’uns 16 o 17 alumnes, però es tracta de dos grups molt heterogenis. A la tutoria estan treballant aspectes relacionats amb la intel·ligència emocional, l’autoestima, relaxació, cohesió de grup,... Ens expliquen que han ficat en pràctica algunes de les tècniques d’habilitats cooperatives, que va compartir amb nosaltres David Porcar en una de les sessions del seminari del curs passat. Per conèixer o recordar el que vam fer en aquella sessió feu clic ací.
Alicia i Begonya ens han parlat de:
1) Full a l’esquena. Noten com contínuament a l’aula l’alumnat es diuen coses roines i negatives uns als altres. Per això, decideixen posar en pràctica aquesta dinàmica. Van observar una mancança de vocabulari. Per aquesta raó, prèviament van escriure a la pissarra adjectius positius que podien caracteritzar als companys i companyes de la classe. En general la dinàmica va funcionar bé. Després amb una cartolina, van penjar fotos dels alumnes quan eren petits i cadascú va escriure les seues paraules positives, que li havien escrit a l’esquena els seus companys i companyes. S’anirà completant al llarg del curs.
2) L’entrevista. També han posat en pràctica aquest exercici, generalment a funcionat bé.
3) Normes d’aula. Per grups van treballar casos pràctics on es plantejaven conflictes per a veure com ho resoldrien. També van fer un Rol-Play, on es van provocar conflictes on els alumnes eren els actors i les actrius. Van fer un mural amb les normes de classe, però comenten que sovint no les compleixen. Es proposa ficar alguna sanció, però debatent en el seminari s’arriba a la conclusió que es millor fer una assemblea, com a infantil. Emi comenta que es molt important fer l’acta de la sessió de la assemblea per a veure a quins acords han arribat entre tots i totes. Explica que en el seu centre cada setmana o cada 15 dies fan assemblea. A més, tenen assemblea de delegats en l’equip directiu. Es comenta que en els instituts es un poc frustrant la falta de coordinació entre els docents, ja que uns intenten potenciar i reforçar els aspectes positius de l’alumnat, i per conta, altres es centren en les sancions i allò més negatiu: càstigs, penalitzacions,... Isabel proposa treballar tots aquests aspectes a partir del Pla del equip, per a que cada alumne/a puga marcar el seu compromís personal i així poder treballar tot el grup en consens. Per extraure les normes, es pot reflexionar primer de manera individual, per a que cadascú pospose 3 normes, les que considera més rellevants, després escollir-ne 3 normes del grup,... veure com totes són importants per al bon funcionament de l’aula. És necessari que cada alumne/a reflexione sobre quins aspectes ha de millorar i potenciar-los, cal fugir del càstig o la penalitzacions. Isabel comenta que nota un canvi radical en la majoria dels alumnes quan es treballa mitjançant l’aprenentatge cooperatiu.
4) Cabdell de llana- tela de l’aranya: aquesta tècnica consisteix en passar un cabdell de llana a un company/a (quedant-se en l’extrem de la llana) i dir el que ell o ella aporta a l’aula. Tots aguanten la llana i se la passen uns als altres. Es treballa la metàfora que si algú solta la llana la teranyina es desfà. Per tant,  tots i totes som necessaris i aportem a l’aula.  
5) Dinàmica del arbre: aquest exercici consisteix en dibuixar un arbre (cada alumne/a el seu). A les arrels fiquen les paraules més definitòries que caracteritzen la personalitat de cadascú. Al tronc  escriuen “estic orgullós de...” i als fruits escriuen les coses que fan bé i estan contents, per poder fer-les. Comentem que costa reflexionar al respecte.    
Apunten que abans de començar fan uns 5 minuts de relaxació, fiquen musica, tensen músculs per parts,... Al principi es costava un poc, ara ells mateixa ho demanen. També pinten mandales.
La propera sessió serà el 27 de gener del 2016, en la qual Manel i Emi ens comentaran com estan portant a terme els grups interactius, en les seues respectives aules, a secundaria i a infantil. Anunciem també que en la sessió de maig contarem amb la presencia de Jose María Toro. Mestre, escriptor i conferenciant, considerat un dels principals referents de l’educació emocional a nivell nacional. Sense més assumptes donem per conclosa la darrera sessió del 2015 del nostres seminari.

27 d’octubre 2015

Comencem el curs 2015-2016!

Avui 7 d'octubre del 2015, assistim a la primera sessió del seminari d'aquest curs 2015-2016: Aida, Isabel, Alicia, Begonya, Odet, Santiago, Beatriz, Marta, Manel, Raül, Emilia i David Porcar.

Primer de tot, com hi ha noves incorporacions al seminari, s'ha fet una presentació individual dels participants en la sessió d'avui. Cadascú ha explicat el perquè de la seua participació, ocupació actual, interessos educatius, etc. Així ha quedat palés l'alt grau de diversitat, pel que fa a nivells educatius i àmbits de treball dels assistents, que enriqueix el nostre seminari.

A continuació, s'ha explicat els principis i els objectius del seminari, a més de visitar el blog on es troben resumides les sessions i els treballs realitzat durant els 10 anys d'aquest. Després s'ha donat pas a la revisió de la introducció i els 8 articles del monogràfic de quadernsdigitals penjats en el GoogleDrive. Un cop acabada, durant la setmana es farà la publicació en la web.

Per finalitzar, Raül Portolés com a coordinador del seminari d'aquest curs ha fet un petit resum de les propostes realitzades en la darrera sessió del curs 2014-2015. A partir d'aquestes i amb l'aportació de la resta d'assitents, s'han definit les següents:

      a) Realitzar un reconeixement als 10 anys del seminari amb una activitat oberta a tot el públic en la propera sessió de l'11 de novembre.

    b) Treballar l'educació emocional. En l'activitat de l'11 de novembre es realitzarà una ponència sobre aquest tema per part d'algun ponent extern. En la sessió del 16 de desembre, les companyes Alicia i Begonya explicaran el treball d'educació emocional en tutoria de 3r d'ESO i David González la seua experiència en 5é de primària.

    c) Continuar amb el treball cooperatiu i les actuacions educatives d'èxit.

   d) Continuar amb l'exposició a la resta de companys/es del que fem a l'aula durant les diferents sessions.

El calendari de les sessions serà: 11 novembre, 16 desembre, 27 gener, 24 febrer, 13 abril i 18 de maig.

Odet ens ha suggerit dues publicacions interessants: «Index for Inclusion» amb la versió actualitzada amb una part sobre sostenibilitat i la guia «Respondiendo a la diversidad contando con las voces de los estudiantes».


 

10 d’octubre 2015

Ens publiquen el monogràfic del seminari!!!


Ja està publicat en la revista "Quaderns Digitals.net" el Monogràfic ~ Seminari de Ciutadania Crítica: per una escola interculutral inclusiva. Fes clic en la imatge i accediràs al nº 81 de la Revista.

http://www.quadernsdigitals.net/index.php?accionMenu=hemeroteca.VisualizaNumeroRevistaIU.visualiza&numeroRevista_id=852

19 de juny 2015

Habemus monogràfic

Avui 17 de juny del 2015, assistim a la sisena i darrera sessió del seminari d'aquest curs 2014-2015: Auxi, Mati, Aida, Isabel, Dolors, Alicia, Maite, Begonya, Odet, Santiago i Beatriz.
Durant la sessió s'han exposat i revisat tres dels articles que estaven pendents: Grups interactius (Isabel i Dolors), Treball per projectes en primària (Aida, Mati i Amèlia) i Tècnica TAI (Santiago).
Degut a la manca de temps, els articles que no s'han pogut revisar (PBL d'Odet i Lucia , ABP de Raül i Liderazgo compartido d'Adrià i Auxi) queden pendents per fer-ho de manera individual via GoogleDrive indicant suggeriments i aportacions. Així, s'estableix com a data definitiva d'entrega dels articles i currículums personals el 15 de juliol del 2015 en la plataforma GoogleDrive. Odet s'encarregarà de la introducció i de fer l'enviament a Quadernsdigitals d'aquesta i dels 10 articles que conformen el monogràfic.

Per altra banda, Odet ens comenta que al mes de novembre es realitzaran les II Jornades d'Aprenentatge Cooperatiu organitzades pel CEFIRE de Castelló i ens explica, amb Mati i Santiago, el tipus d'activitats que es realitzen en aquestes jornades. Demana si algú vol participar en la realització d'algun taller sobre treball cooperatiu, i Isabel i Dolors s'ofereixen per explicar l'experiència dels grups interactius que han dut a terme durant aquest curs.
Per a concloure, s'acorda com a temàtica de treball del proper curs 2015-2106 l'educació emocional. Mati ens recomana el llibre «Educar con corazón» de Jose Maria Toro, i es suggereix a aquest i a Carlos González com a ponents per alguna de les sessions. També s'estableix el dimecres 30 de setembre del 2015 com a data per a la propera sessió.
Bon estiu i bones vacances!!!!!

24 de març 2015

Sessió 4 de Març



Avui 4 de març del 2015, assistim a la quarta sessió: Aida, David, Odet, Raül i Begonya.
Primer de tot, Odet ens confirma la publicació del monogràfic en la web www.quadernsdigitals.net i ella i Raül s'ofereixen a redactar la seua introducció. Aquesta farà referència als principis i als eixos vertebradors que tots els casos pràctics del monogràfic comparteixen de la Metodologia Activa a l'aula.
A continuació, passem a revisar el llistat dels casos pràctics que formaran part del monogràfic. Després de modificar la llista inicial, el nombre de propostes és de 13 i recull casos pràctics des de les etapes d'infantil fins la universitat:

            1. Tècnica TAI (5è primària).
            2. Educació Emocional en l'aula inclusiva (3r Cicle primària).
            3. Projectes de treball (3r primària).
            4. Kamishibai (5e i infantil).
            5. Grups d'investigació (1r ESO C. Naturals).
            6. Grups interactius (1r cicle ESO Valencià).
            7. Coneixement integrat (2nESO).
            8. Habilitats cooperatives (Tots els nivells de primària).
            9. Projecte-treball (Universitat).
            10. Diagnòstic social participatiu (Universitat).
            11. APS (Universitat).
            12. Tutorització entre iguals (4t ESO Física i Química).
            13. Experiència internivells (4tESO i infantil Plàstica).

Per finalitzar la sessió, es defineix la plantilla per redactar els casos pràctics utilitzant com a referència el model del llibre «Prácticas inclusivas: experiencias, proyectos y redes». La nova plantilla s'enviarà a tots els companys i companyes per correu electrònic i també es penjarà al Google Drive. Els esborranys es penjaran en el núvol de Google Drive com a data límit el 24 d'abril i es farà una proposta de grups de revisió de cada cas pràctic abans del 29 d'abril (propera sessió del seminari). Cada grup de revisió ha de llegir els esborranys assignats al seu grup abans de la propera sessió.

En la propera sessió del 29 d'abril, es farà una dinàmica de reunió per parts, on els membres de cada grup discutiran els casos pràctics assignats al seu grup a partir dels esborranys penjats al Google Drive.

05 de febrer 2015

Sessió de Gener 2015


Avui 28 de gener del 2015, dediquem la tercera sessió del nostre seminari a la proposta plantejada en la darrera sessió: fer un recull de les experiències realitzades pels membres del seminari sobre treball cooperatiu. Hi assistim Aida, Raül, Odet, Isabel, Begonya, David Porcar i Beatriz.

Per començar, es proposa ampliar el camp metodològic de les experiències més enllà del treball cooperatiu i incloure aprenentatge servei, grups interactius,... Tots estem d'acord i es planteja agrupar totes les experiències sota un concepte que podria ser «Metodologia Activa a l'aula».

A continuació, es discutix quin format pot ser el més adequat per a la publicació. Així es planteja la possibilitat de fer una publicació semblant a la del llibre «Prácticas inclusivas: experiencias, proyectos y redes» de la Col·lecció Educació de l'UJI. Aquest llibre recull experiències de pràctica inclusiva de diversos membres del seminari en format article. En un principi la idea ens sembla interessant però la seua difusió pot ser molt limitada i no sembla útil com a eina de treball per a companys i companyes que volen iniciar-se en la metodologia activa, ja que tots els materials (rúbriques, quadern d'aprenentatge, ...) emprats en les experiències no estarien incloses en aquest tipus de publicació. Es discuteix com solucionar aquests dos inconvenients, i es planteja com a alternativa publicar al mateix temps en format paper i digital, a més d'incloure els materials en un annex amb un CD o bé penjar-los on-line i crear un enllaç de consulta. La solució de fer una publicació dual en dos formats sent el format on-line lliure no sembla viable en rendibilitat per a l'editorial de la publicació en paper, així que es descarta. També el format CD que ens sembla obsolet. Finalment, es consensua fer una publicació on-line en forma de monogràfic en la web Quaderns Digital enllaçant-la al blog del nostre seminari amb els materials addicionals. Un exemple d'article que pot contindre aquest monogràfic pot ser el publicat pel nostre company Raül Portolés en aquesta web:

Un cop clar el tipus de publicació, passem a discutir els objectius d'aquesta. Primer de tot, la publicació ens ha de servir com a eina de reflexió cap a la mateixa pràctica docent. En segon lloc, ha de ser una producció conjunta del treball dels 9 anys del nostre seminari. I per últim, ha de ser útil per a facilitar que persones alienes al seminari, com ara els estudiants del Màster de Secundària i del Grau de Magisteri de l'UJI, companys i companyes docents,..., apliquen la metodologia activa en la seua pràctica docent.

Per finalitzar la sessió, es defineix l'estructura de la publicació: una introducció general a la metodologia activa i un recull de casos pràctics duts a terme a l'aula. Així es fa un llistat dels casos que aportaran els assistents a la sessió d'avui, d'altres possibles de membres que no han pogut assistir a la sessió, a més d'experiències de companys que en l'actualitat no pertanyen al seminari però que han format part i que han treballat i/o treballen la metodologia activa a l'aula.

La tasca per a la propera sessió del 4 de març és la següent:
a) Confirmar si es pot fer la publicació en la web www.quadernsdigitals.net
b) Finalitzar el llistat dels casos pràctics.
c) Determinar el format de redacció.
d) Revisar el material de cada cas pràctic (tasca individual).

08 de gener 2015

Nova sessió del seminari


Avui 17 de desembre, dediquem la segona sessió del nostre seminari a les dinàmiques de cohesió de grup. Hi assistim Aida, Raül, Odet, Isabel, Begonya i David Porcar, qui ens orientarà en aquest aspecte.

Abans de començar amb les dinàmiques, comentem l'estat dels projectes que aquest curs estem portant endavant. Begonya i Raül s'interessen per l'organització dels grups interactius a les classes de 1r i 2n d'ESO de l'IES Politècnic que Dolors i Isabel han engegat aquest curs. Isabel explica el funcionament de manera general i Begonya planteja la possibilitat d'assistir a alguna sessió per observar-hi i aprofundir en el treball a l'aula. Després d'intentar quadrar els horaris i sense poder fer-lo, enregistrar amb vídeo les classes es planteja com una solució per poder compartir l'experiència amb la resta de membres del seminari. Així, Odet proposa anar més enllà i fer una recopilació de materials realitzats pels membres del seminari sobre treball cooperatiu en diferents formats (audiovisuals, escrits,...). L'objectiu és fer un recull per compartir aquestes experiències amb els companys/es del seminari i altres persones interessades, com ara els estudiants del Màster de Secundària i del Grau de Magisteri de l'UJI, etc. Aquesta idea ens sembla fantàstica i quedem en portar per a la propera sessió enregistraments, fotografies, escrits,... de les nostres experiències d'aprenentatge cooperatiu (lectura en parelles, quaderns d'aprenentatge, tutorització entre iguals, aprenentatge servei, grups interactius, ...) per poder començar a donar forma a la seua publicació en format paper i/o digital 

Un cop establerta la tasca per al 28 de gener, passem a les dinàmiques de grup. Com vam comentar en la darrera sessió, aquest tipus de dinàmiques estan incloses dins de l'àmbit d'intervenció A del treball cooperatiu i són indispensables per aconseguir que, a poc a poc, els alumnes i les alumnes d'una classe prenguen consciència de grup. Per començar, David Porcar ens fa una breu introducció sobre les habilitats cooperatives i la seua importància, remarcant que cal incidir constantment en elles. La cohesió de grup mai s'ha de deixar a banda, atés que en qualsevol moment poden sorgir determinats problemes o dificultats que pertorben el «clima» de l'aula i facen necessari el restabliment d'un de més adequat. Així, cal treballar amb els alumnes les dinàmiques de grup prèviament al treball cooperatiu i durant el desenvolupament d'aquest. A continuació David ens explica les següents dinàmiques: món de colors, el rogle de la mirada, l'entrevista, un ball consensuat, el/la dibuixant i full a l'esquena. Les dues últimes les hem realitzades al final de la sessió sent nosaltres els participants i David el coordinador, valorant l'experiència molt positivament.
  • Món de colors: Cada participant es posa d’espatlla a la paret, tanca els ulls i resta callat. A cadascú se li enganxa en el front un gomet de color, de manera que no puga veure quin color li ha tocat. A un participant no se li posa cap gomet o se li’n posa un de completament diferent, que només porta ell. Seguidament ja poden obrir els ulls i se’ls diu que tenen dos minuts, sense dir res, per agrupar-se. El tutor, o algun dels participants, observa com ho fan, i què passa amb el que té el gomet diferent... Després parlen sobre el que ha passat, com ho han fet, com s’han sentit.

  • El rogle de la mirada: En una primera fase, tots els participats es posen en rogle dret mirant als companys als ulls. Les mirades són a l'atzar i cal mantenir el silenci. En una segona fase, s'ha de connectar amb la mirada amb un altre participant i intercanviar-se la posició amb ell. En una tercera fase, s'ha de connectar amb la mirada amb un/a altre company/a i intentar xerrar amb la mirada. En acabar es comenta cada fase, les sensacions que hem sentit, ... Incidint en la importància de la comunicació no verbal.

  • L'entrevista: Per parelles els alumnes s'entrevisten mútuament sobre diversos eixos o preguntes (pel·lícula preferida, un valor, un color, ...). Després cal presentar al company a la resta de la classe. L'objectiu és valorar tot el que tenim en comú i el que ens diferencia com a factor enriquidor del nostre grup classe. Hi ha moltes variants d'aquesta dinàmica, una d'elles és fer un doble cercle i que tothom s'entreviste mútuament.


  • Un ball consensuat: En grups de 3 o 4 membres cal realitzar un ball davant la resta de la classe. El ball constarà de diferents passes cadascuna proposada per un dels membres i consensuada per tot el grup.
  • El/la dibuixant: Un participant del grup se situa de peu enfront de la classe amb un full dibuixat pel tutor/a. Aquest sense ensenyar el dibuix ha d'explicar a la resta com l'han de dibuixar. En una primera fase no s'accepten preguntes ni cap interacció amb els que estan dibuixant. En una segona fase, hi ha una interacció total entre ells. Al final es comparen els dos dibuixos i es determina que es necessita per a una bona comunicació.

  • Full a l'esquena: cada participant es posa un full en blanc enganxat a l'esquena. Cadascun dels participants ha d'escriure un tret positiu de cada company en el full d'aquest. En acabar, ens llevem i mirem el full, i comentem amb la resta els nostres sentiments i sensacions.

    Pàgines web on es pot trobar més informació: